Senaste inläggen

Senaste inläggen

Juicemaskin
Vilken juicemaskin ska man välja? En guide till det perfekta valet
by Johanna/ on 21 Jan 2024

Vilken juicemaskin ska man välja? En guide till det perfekta valet

Att inkludera färskpressad juice i ens kost är ett utmärkt sätt att öka intaget av näringsämnen och njuta av en hälsosam livsstil. Men när det kommer till att välja rätt juicemaskin, kan det vara överväldigande med det stora utbudet på marknaden. Så, vilken juicemaskin ska man välja? Här är en guide för att hjälpa dig att fatta det perfekta beslutet för dina behov. Typ av juicemaskin: Kallpressad (slow juicer) vs. Centrifugalkraft (spin juicer) Det finns två huvudtyper av juicemaskiner - kallpressade och centrifugalkraft.

Veganska Rätter
Veganska rätter som passar till bjudning
by Johanna/ on 12 Aug 2023

Veganska rätter som passar till bjudning

Ska du anordna en fest inom den närmaste tiden? I så fall kanske du vill ha tips på goda och veganska recept som passar perfekt till en bjudning. Oavsett om alla i sällskapet är veganer eller inte, är det aldrig fel med några alternativ till middagen. Det behöver inte heller vara så svårt att laga. Många veganska rätter kan du slänga ihop på mindre än en halvtimme, och då ha mer tid över till gästerna.

Höstig Risotto
Höstig risotto med sparris och kantareller
by Johanna/ on 14 Sep 2022

Höstig risotto med sparris och kantareller

Tänk vad fort tiden går när man har roligt (eller bara är djävulsk upptagen)! Hösten har verkligen kommit till Stockholm nu, det är gul/orange/röda höstträd överallt! Supermysigt men också väldigt kallt! Det betyder att det är hög tid att byta ut alla sommarfräscha rätter till varmare och mysigare höstmat. Min sambo och blivande make fyllde år för ett tag sen, det måste såklart firas med god mat! Förutom en spårad kväll på världens bästa italienska restaurang klämde jag också in en mysig födelsedagsmiddag hemma hos oss.

Chiapudding
Gör egen chiapudding
by Johanna/ on 15 Aug 2022

Gör egen chiapudding

När chia dök upp på den svenska marknaden för något tiotal år sedan så blev det snabbt mycket uppskattat. Idag är chiafrön något av en basvara för många veganska recept. Frönas slembildande egenskaper och deras fräscht syrliga smak gör att de passar perfekt till att göra en pudding. Chiapudding kan du äta som efterrätt, som kvällsmål eller till frukost. Den är lätt att göra och minst lika lätt att variera.

Vegan Godis
Så hittar du vegan godis
by Johanna/ on 04 Jul 2022

Så hittar du vegan godis

Om du är vegan måste du vara uppmärksam när du äter godis. Det finns nämligen vegan godis som innehåller gelatin vilket kommer från gris. Som tur är står det oftast på påsen idag som godis är veganskt eller inte. Vill du äta vegan choklad måste du säkerställa att den är fri från mjölkprodukter. Idag finns det väldigt många bra alternativ till komjölk som blir minst lika gott. Ett exempel är rismjölk.

Raw Mango Cake
Raw Mango cake
by Johanna/ on 20 Apr 2022

Raw Mango cake

Vilken vecka det har varit! Härligt påskledig i måndags för att sedan jobba en dag, sedan bar det av till Kalmar och Linnéuniversitetet ännu en gång. Denna gång var det dock inga tentor som väntade utan två heldagar med laborationer, riktigt roligt faktiskt! Man får så himla mycket bättre förståelse för det man studerar om man kan se det i praktiken. Under resans gång har jag även kommit fram till att det är dags att göra tjejklassikern!

Zucchini Sushi Rolls
Raw Zucchini Sushi Rolls
by Johanna/ on 04 Apr 2022

Raw Zucchini Sushi Rolls

Äntligen måndag igen! En ny vecka med nya möjligheter och nya utmaningar! Jag tror att det är viktigt att man försöker ha en så positiv inställning till livet som möjligt. Istället för att hänga upp sig på att helgen är slut och vad tråkigt det är med måndag så får man vända det till något positivt och se alla möjligheter istället för alla problem. Jag har i alla fall tillbringat större delen av helgen med att äta god mat.

Enkel Vegansk Mat
Börja året med att investera i hälsan med ett snabbt veganskt recept
by Johanna/ on 31 Jan 2022

Börja året med att investera i hälsan med ett snabbt veganskt recept

Allt fler människor idag börjar intressera sig för vegetarisk och vegansk matlagning, men fortfarande äter större delen av befolkningen helt eller delvis animalisk mat. Varför förhåller det sig så? Den största myten om vegansk mat är att det är krångligt och tidsödande att laga. Ingenting kunde vara mer fel! Vegansk mat är tvärtom enkel och billig att laga, bara man släpper den mentala tröskeln. Här kommer ett och annat snabbt veganskt recept att prova!

Snabba Veganska Recept
Snabba veganska recept – en investering för framtiden
by Johanna/ on 26 Dec 2021

Snabba veganska recept – en investering för framtiden

Om du planerar att bli vegan vill du säkerligen lära dig en del nya recept. Det är en omställning att gå till en helt växtbaserad kost och det kan vara bra att ha några favoritrecept att ta fram i vardagen. I detta inlägg kommer du få tips på flera snabba veganska recept som alla kan lära sig oavsett tidigare erfarenhet. Enkla soppor Soppa är alltid ett bra alternativ när du är på jakt efter veganska recept som går snabbt att laga.

Vegan Lasagne
Recept på vegan lasagne
by Johanna/ on 20 Sep 2021

Recept på vegan lasagne

Det finns ingen anledning till varför man ska avstå lasagne bara för att man är vegan. Idag finns flera bra alternativ på vegan lasagne som är precis lika goda som en rätt med kött. Recepten passar både de som är veganer och de som bara vill äta lite mindre kött. Rätten brukar även vara omtyckt av barn. Som vegan är du säkerligen alltid på jakt efter goda och enkla vardagsrecept som går snabbt att slänga ihop.

Maca & Chiabollar
Raw Maca & Chiabollar
by Johanna/ on 08 Sep 2021

Raw Maca & Chiabollar

God morgon! Äntligen är det fredag! Idag är det inte heller någon vanlig fredag, jag och min sambo ska nämligen ut och käka middag och fira min födelsedag så där lite i förväg. Bordet är bokat på Brasserie Godot som har en helvegansk 3-rätters meny. Jag blev så himla glad när jag fick tipset om detta ställe på Facebook, trodde aldrig jag skulle hitta en bra restaurang med trerättersmeny att välja på!

Veganska Pannkakor
Veganska pannkakor
by Johanna/ on 02 Jul 2021

Veganska pannkakor

Fördelen med att uppskatta vegansk mat är att man inte behöver kalla sig för Vegan. Du behöver inte heller bara äta vegansk mat för att du uppskattar vissa veganska rätter. Ät det du gillar och ibland kanske vissa rätter hamnar under kategorin ”veganskt”. En favorit bland många är veganska pannkakor. En fördel med dessa pannkakor är att du kan tillaga dem utan ägg. Det finns olika metoder för att ersätta äggen, men ett av de bästa är definitivt med majsstärkelse.

RAW MATCHABOLLAR
Raw matcha balls (matchabollar)
by Johanna/ on 23 Jun 2021

Raw matcha balls (matchabollar)

Förra helgen var jag bjuden på grillmiddag hos finaste syster yster och familj. Jag fick så himla goda kidneybönsburgare och jag lovar att ni ska få ta del av receptet snart! Är man bjuden på middag tycker jag det är kul att ta med någon liten present och förra helgen bestod lilla presenten av ett gäng matcha bollar! Superstressad med bara 10 minuter på mig lyckades jag slänga ihop dessa superbollar och ta några snabba bilder.

Vegansk Festmiddag
Tips för en vegansk festmiddag
by Johanna/ on 09 Jun 2021

Tips för en vegansk festmiddag

Vem säger att du måste bjuda på kött så fort det handlar om ett lite festligare tillfälle? Idag finns ett stort utbud av veganska livsmedel och du kan enkelt bjuda på en härlig vegansk festmiddag. Kanske kan du inspirera även de som inte är veganer att äta mer växtbaserat? Slå på stort och gör en trerättersmeny med förrätt, huvudrätt och efterrätt. Börja med förrätten Förrätten behöver inte vara så komplicerad utan det räcker gott och väl med en festlig macka eller en soppa.

Vegan Tapas
Goda vegan tapas
by Johanna/ on 31 Mar 2021

Goda vegan tapas

Tapas är smårätter med ett fåtal ingredienser vilket gör dem perfekta att tillagas veganskt. Vegan tapas är dock inte någonting du vanligtvis hittar på restauranger, men det är enkelt att fixa hemma för dig som är vegan. För att göra tapas vegansk kan du till exempel byta ut ost, vilket är relativt vanligt i tapas, mot veganska alternativ. Bröd är en given sak att ha på tapasbordet och det är enkelt att baka själv, men det finns också bra veganska bröd i butikerna.

Vegansk Ärtsoppa
Laga en god vegansk ärtsoppa
by Johanna/ on 20 Feb 2021

Laga en god vegansk ärtsoppa

Det är inte så svårt att göra vegansk ärtsoppa – ärter är ju faktiskt en grönsak. Som vegan kan du både äta ärtsoppa på gula ärter och gröna ärtor beroende på vad du gillar. Att göra en traditionell ärtsoppa vegansk är enkelt då det egentligen bara är fläsket som behöver bytas ut eller uteslutas. Om du vill ersätta det med något kan du till exempel göra rökig svamp genom att steka champinjoner och tillsätta liquid smoke.

Buffalo Wings
Buffalo Wings
by Johanna/ on 08 Feb 2021

Buffalo Wings

Nu är det äntligen måndag igen, och det betyder att det är dags för Gröna Februaris andra recept! Jag fortsätter på temat med mysig helgmat. Förra helgen hade vi nämligen finbesök här hemma med både middag och spelkväll! Mitt lag förlorade, men vad gör det när både sällskapet och maten är toppen! Men vad bjuder man då på när halva sällskapet är veg*ner och andra halvan är köttfantaster? Buffalo Wings så klart!

Smoky Sweet Potato
SMOKEY SÖTPOTATISBURGARE MED ROSTAD VITLÖKSKRÄM OCH AVOKADO
by Johanna/ on 01 Feb 2021

SMOKEY SÖTPOTATISBURGARE MED ROSTAD VITLÖKSKRÄM OCH AVOKADO

God morgon! Idag är det den första februari och det betyder också att det är första dagen på Gröna Februari! Jag har länge suktat efter dessa sötpotatishamburgare, det passade därför perfekt att börja med detta recept! SMOKEY SÖTPOTATISBURGARE MED ROSTAD VITLÖKSKRÄM OCH AVOKADO PORTIONER: 4 / TIDSÅTGÅNG: 60 MINUTER INGREDIENSER: 2 st sötpotatisar 2 st vitlökar, plus 2 vitlöksklyftor 1 burk cannellinibönor 1-2 dl krossade cashewnötter 1 dl mjöl (valfri sort)

Vegansk Tårta
Baka en vegansk tårta
by Johanna/ on 20 Jan 2021

Baka en vegansk tårta

Ska du ha födelsedagskalas och vill hitta en vegansk tårta att baka? Oavsett om du är vegan eller om någon av gästerna äter vegansk kost är det enkelt att baka en tårta med veganska ingredienser. Du kan till exempel göra en tårta med marängbotten där du ersätter äggvitan med kikärtsspad. Idag finns det ett veganskt alternativ till det mesta. Numera finns det bland annat agar agar-pulver som kan användas istället för gelatin vilket gör det möjligt för dig att baka en fantastisk vegansk moussetårta.

Mat För Bättre Hår
Recept på vegansk gryta med linser
by Johanna/ on 18 Dec 2020

Recept på vegansk gryta med linser

Ett lättlagat veganskt recept för ett starkare och glansigare hår Håravfall och livlöst hår är något som många nyblivna veganer oroar sig för. Om du äter balanserat och ser till att få i dig alla vitaminer och mineraler så ska detta inte vara något problem. Här delar vi med oss av ett recept på en vegansk gryta med linser som är en riktig näringsbomb för håret. Linser är fullproppade med protein, biotin och järn.

Veganpepparkakor
Julens godaste vegan pepparkakor
by Johanna/ on 01 Dec 2020

Julens godaste vegan pepparkakor

Att vara vegan behöver inte betyda att man måste avstå från de traditionella sötsakerna som hör julen till. Däremot gäller det att hitta alternativa recept, som inte innehåller animaliska produkter. Den goda nyheten är att det inte behöver vara så krångligt som man skulle kunna tro. Visste du t.ex. att du bara behöver byta ut en enda ingrediens från det traditionella receptet för att göra vegan pepparkakor? En härlig doft av pepparkakor hör julen till För dig som är vegan finns det färdiga veganska pepparkakor att köpa de flesta mataffärer.

Veganost
Hemmagjord vegansk ost
by Johanna/ on 20 Nov 2020

Hemmagjord vegansk ost

Det är enklare än vad många tror att göra en egen vegansk ost. Visserligen är utbudet av veganost i handeln stort idag, men trots detta kan det vara roligt att göra sin egen ost. Fördelen med en hemmagjord ost som passar dig som är vegan är att du själv kan väja smaker och vad du vill tillsätta. Det är vanligt att färdigköpta veganostar innehåller någon form av stärkelse, något som du slipper om du gör osten själv.

Proteinkällor För Veganer
Bra proteinkällor för veganer
by Johanna/ on 19 Oct 2020

Bra proteinkällor för veganer

Som vegan är det viktigt att du få i dig protein då det är någonting som vi människor ofta får i oss från djurriket. Det finns dock flera bra proteinkällor för veganer som dessutom kan varieras på flera sätt. Bönor, linser och ärter är någonting veganer använder mycket för att få i sig protein. Linser kan användas till goda grytor och mustiga soppor, men du kan också göra smarriga linsbiffar av dem.

Vegansk Matlåda
Så fixar du en vegansk matlåda
by Johanna/ on 22 Sep 2020

Så fixar du en vegansk matlåda

Som vegan vill du förstås kunna laga till en vegansk matlåda för att ta med till jobbet och kunna äta hälsosamt även där. Ett bra tips på vägen är att inte krångla till det för mycket. Prova att så ofta du kan laga en eller flera portioner extra av den vanliga middagsmaten och sedan packa matlådan redan innan du eller resten av familjen hugger in. På det viset har du fixat morgondagens matlåda utan något extra besvär.