Veganska recept

Veganska recept

Lättlagade veganska recept för alla tillfällen

Söker du recept som är helt fria från animaliska ingredienser? Att laga veganrätter är både roligt och enkelt när du har ett bra recept. Allt fler får upp ögonen för den rikedom och mångfald som plantbaserad mat tillför i köket. Det behöver inte vara krångligt att slänga ihop mat som är helt fri från gelatin, ägg och mejeriprodukter. Vi har samlat tips och idéer för dig som och är vegan och söker frukost-, lunch- eller middagsinspiration. Här kommer du hitta recept som är mättande och näringsrika. Du kommer även finna veganmat för jul, påsk och andra högtider.

Våra bästa veganska recept är lättlagade och utan onödiga krusiduller, de är anpassade såväl för ensamhushållet som för barnfamiljen. Målet är att bjuda på veganrecept för alla tillfällen.

Snabba veganrecept till lunch och middag

Veganrecept till lunch och middag behöver inte vara tillkrånglade. Ofta räcker det med endast 5 ingredienser. Vi kommer uppdatera med våra favoriträtter. Så länge bjuder vi på vårt allra bästa recept på veganska hamburgare:

Mixa 500 g potatisoch c:a 400 g kokta svarta bönor med en hackad rödlök och 1 pressad vitlöksklyfta. Krydda med salt, peppar och lite chilipulver (om du vill ha extra hetta). Mosa och tillsätt 500 gram potatis. Blanda sedan ner 1/2 deciliter pumpafrön. Forma 4 runda burgare och stek i olja.

Veganska recept
Veganska recept

Plantbaserad frukost och mellanmål

Många som går över till en vegansk kost tycker att det är knepigt att få in goda frukost- och mellanmålsrutiner. Den som tidigare ätit mejeriprodukter kan hitta substitut i form av soja och havredrycker. Osten på mackan kan bytas ut mot vegopastej gjord på kikärtor.

Veganska våfflor går att få frasiga och fina med vetemjöl, havremjölk, bakpulver, salt, vatten och mjölkfritt margarin. Vetemjöl och havredryck utgör även basen i veganska pannkakor. Om du vill ha en lite mer mättande måltid kan du ersätta en del av vetemjölet med grahamsmjöl. Pannkakorna toppas med fördel med sylt och eventuellt sojaglass.

Veganrätter till jul, midsommar och andra högtider

Det finns goda veganrätter för årets all högtider. Det veganska julbordet består av smakrika rätter med röd- och grönkål. Veganska köttbullar, men en bas av bönor passar stora som små. Ugnsbakad kålrot kan ersätta julskinkan och aubergine i lag är ett utmärkt substitut till sill. Även Janssons frestelse går bra att göra i veganversion. Ansjovisens sälta fås istället från kapris eller saltgurka, och mjölken ersätts med havregrädde.

Påsken är för många förknippad med godis. Nyttigt godis med aprikoser eller dadlar och cashewnötter kan läggas i påskägget. Påsktårtan garneras med fördel med ägg tillverkade av vegansk choklad. Slutligen vill vi dela med oss av ett tips till dig som tycker det är tidskrävande att laga veganska recept: passa på att göra storkok med veganrätter som du fryser in!