Recept på vegansk gryta med linser

Recept på vegansk gryta med linser

post thumb
Mat För Bättre Hår
by Johanna/ on 18 Dec 2020

Recept på vegansk gryta med linser

Ett lättlagat veganskt recept för ett starkare och glansigare hår

Håravfall och livlöst hår är något som många nyblivna veganer oroar sig för. Om du äter balanserat och ser till att få i dig alla vitaminer och mineraler så ska detta inte vara något problem. Här delar vi med oss av ett recept på en vegansk gryta med linser som är en riktig näringsbomb för håret. Linser är fullproppade med protein, biotin och järn. Det är tre näringsämnen som håller hårsäckar och hårbotten i ett gott skick. Vi har även lagt till Omega 3, i form av valnötter, i receptet. Valnötter är den enda typ av nötter som är rik på just Omega 3. Fettsyran ger starkare hårstrån och återfuktar hårbotten.

Det är dock viktigt att vara medveten om att håravfall ofta beror på stress, sömnbrist eller hormoner. Att äta en vegansk linsgryta eller annan balanserad kost hjälper inte alltid. När genetiska faktorer, dvs. ärftlighet, ligger bakom är en kostomläggning inte tillräckligt. Om du vill fördjupa dig i ämnet rekommenderar vi att du läser mer på hårtransplantation.nu. Under receptet här nedan har vi även sammanställt en liten lathund med livsmedel som du kan äta för ett friskare hår.

Recept på en snabblagad och god vegansk gryta med linser

Det här mustiga receptet är beräknat att räcka till en middag för fyra personer. Tillagade linser håller ungefär en vecka i kylskåp, så passa på att göra en stor sats. Grytan går att kombinera med ris, vegansk pasta eller ett gott surdegsbröd. Fördelen med den här grytan är att den består av ingredienser som i många fall redan finns hemma.

För att laga denna goda veganska gryta med linser behöver du följande:

• 380 g gröna eller röda färdigkokta linser (en förpackning ger ca 230 gr avrunna linser)
• 1 stor gul lök
• 1 – 2 vitlöksklyftor
• 2 medelstora morötter
• 450 gr hel eller hackad frusen spenat
• 1 liten chili, eller några nypor chili flakes
• 1 burk passerade tomater (ca 400 gr)
• 1 tärning vegansk grönsaksbuljong
• Kallpressad olivolja
• 1 näve valnötter
• Oregano, salt och peppar
• En näve färsk bladpersilja till servering

Börja med att skala och hacka lök och vitlök. Hacka sedan moroten i mindre tärningar. Fräs chili och vitlök i rikligt med olivolja i en tjockbottnad gryta. Oljan ska ta smak av chilin och vitlöken, men de får inte brännas! Tillsätt lök och morötter och låt svettas i några minuter. När löken och vitlöken mjuknat tillsätter du de passerade tomaterna och den tinade spenaten (krama ur allt vatten ordentligt). Rör även ner linserna, oreganon och den smulade buljongtärningen.

Det fina med det här receptet på vegansk gryta med linser är att rätten inte behöver koka särskilt länge. Du kan låta den småkoka i 4-5 minuter innan du smakar av med salt och peppar. Strö över en rejäl dos med hackade valnötter, för vegansk Omega 3, och bladpersilja vid servering.

Lathund med veganska livsmedel som ger håret en boost

Det finns en rad livsmedel som bidrar till ett sundare hår, och vi är många som kan vittna om ett nytt glow och glans efter en kostomläggning till vegansk kost. Utöver Omega 3, protein, biotin och järn så innehåller en vegansk gryta med linser även vitamin E och koppar. Kopparn finns i valnötter. Att använda valnötsolja i matlagningen är ett enkelt sätt att öka kopparintagget. En mineral som är viktigt för ett friskt hår är zink. Mineralen återfinns i nötter, ett annat tips för att öka zink-intaget är att äta sojabönor.

Forskning har visat att A-vitamin är effektivt mot mjäll och kliande hårbotten. Om du äter morötter, pumpa och aprikoser säkrar du intaget av A-vitamin. Ett annat vitaminrikt livsmedel, som med fördel kan adderas för variationen i vårt recept på gryta med linser, är sötpotatis. Även C-vitamin är nödvändigt för ett sunt hår då vitaminen stimulerar blodcirkulationen i hårbotten. Ett enkelt sätt att få i sig vitamin C är att äta frukt och bär som kiwi, apelsin och blåbär.

Hur lång tid tar det innan man märker de positiva effekterna av vegansk mat?

När det gäller håret kan det ta tid att märka effekten av en omlagd kost. Fördelarna med att äta en veckomeny som inkluderar rätter som en vegansk gryta med linser brukar inte framträda över en natt. Det är inte som med hyn där kostomläggningar, framförallt till det sämre, kan visa sig inom några dagar.

Tänk även på att din livsstil i allra högsta grad har inverkan på hur ditt hår mår. Om du tappar stora mängder hår eller har problem med hårbotten är det alltid en god idé att uppsöka en läkare för att fastställa att det inte ligger några allvarliga orsaker bakom ditt problem.