Börja året med att investera i hälsan med ett snabbt veganskt recept

Börja året med att investera i hälsan med ett snabbt veganskt recept

post thumb
Enkel Vegansk Mat
by Johanna/ on 31 Jan 2022

Börja året med att investera i hälsan med ett snabbt veganskt recept

Allt fler människor idag börjar intressera sig för vegetarisk och vegansk matlagning, men fortfarande äter större delen av befolkningen helt eller delvis animalisk mat. Varför förhåller det sig så? Den största myten om vegansk mat är att det är krångligt och tidsödande att laga. Ingenting kunde vara mer fel! Vegansk mat är tvärtom enkel och billig att laga, bara man släpper den mentala tröskeln. Här kommer ett och annat snabbt veganskt recept att prova!

En snabb och nyttig macka

När du lagar veganska recept börjar du inte krångla till det, laga bara din vanliga mat och byt successivt ut dina animaliska ingredienser mot vegetariska. Ett exempel är att du kan kan byta ut den vanliga köttfärsen mot vegofärs och mjölken i bechamelsåsen mot soja- eller mandeldryck, exempelvis iMat. Ett snabbt veganskt recept är annars att göra en matig lunchmacka med kikärtor, gurka, tomat, sallad, oliver, valfria kryddor och vegansk dressing. Om du vill lyxa till det kan du toppa med en vegansk ostskiva.

Värm upp kikärtorna, antingen genom att mikra dem eller koka upp dem lätt. Mosa dem i en bunke och krydda röran med valfria kryddor. Lägg sedan kikärtsblandningen på valfritt bröd, gärna rostat eller stekt, och tillsätt skivad tomat, gurka, valfri sallad eller vitkål. Avrunda med vegansk dressing och en sista brödskiva. Veganföreningen i Sverige i Sverige kan tipsa om fler recept.

Snabbt veganskt recept för bakning

Att baka veganskt är egentligen det enklaste när det kommer till vegansk matlagning. Du kan använda dina vanliga recept, men byta ut mjölken eller grädden mot havregrädde eller havremjölk. Du kan egentligen använda vilket vegetabiliskt fett som helst, men om du inte vill satsa på de dyraste veganska märkena är Milda Mat&Bak Mjölkfri ett utmärkt alternativ eftersom det är ett 100 % växtbaserat matfett. Sockerkakor, bullar, tårtor, allt går bra att baka veganskt, men det allra enklaste att börja med är förmodligen kolakakor som blir otroligt goda.

Det du som nybörjare kan tycka är en utmaning är att ersätta ägg i matlagning och bakning. Man får tänka att det är lite grann som med utdelningsaktier man måste testa sig fram för att ta reda på vad som passar bäst för en själv, men det finns många bra alternativ. Ett bra tips är att ersätta ägg med kikärtsspad, eller aqua faba som det också kallas.

Hitta vegansk mat i vardagen

Du behöver inte leta efter ett snabbt veganskt recept på webben för att äta veganskt. Många av de maträtter du redan äter är egentligen helt eller delvis veganska utan att du tänker på det. Tacos har ju blivit lite av en nationalrätt och där behöver du bara byta ut yoghurten mot havre- eller sojayoghurt. De flesta tortillabröd är redan veganska i sig själva och köttfärsen ersätter du bara med välkryddad vegofärs.

Att äta vegetariskt eller veganskt är alltså mycket enklare än du tror och idag finns det väldigt goda alternativ till kött och mjölkprodukter. Det är alltså bara att ta för sig och börja äta veganskt!