Julens godaste vegan pepparkakor

Julens godaste vegan pepparkakor

post thumb
Veganpepparkakor
by Johanna/ on 01 Dec 2020

Julens godaste vegan pepparkakor

Att vara vegan behöver inte betyda att man måste avstå från de traditionella sötsakerna som hör julen till. Däremot gäller det att hitta alternativa recept, som inte innehåller animaliska produkter. Den goda nyheten är att det inte behöver vara så krångligt som man skulle kunna tro. Visste du t.ex. att du bara behöver byta ut en enda ingrediens från det traditionella receptet för att göra vegan pepparkakor?

En härlig doft av pepparkakor hör julen till

För dig som är vegan finns det färdiga veganska pepparkakor att köpa de flesta mataffärer. Dock är det inget som kan slå de pepparkakor som du har bakat alldeles själv. Att fylla hemmet med en doft av pepparkakor är nämligen ett perfekt sätt att komma i julstämning. När du bakar själv får du också utlopp för din kreativitet och kan känna stolthet över det du har åstadkommit.

Bättre för planeten med hemmagjorda vegan pepparkakor

Som vegan gäller det att hålla koll på vilka animaliska ingredienser som går att byta ut och till vad, men med lite uppfinningsrikedom går det att göra veganska varianter på alla traditionella sötsaker som hör julen till. När du bakar själv kan du också välja att undvika ingredienser som är skadliga för planeten, som exempelvis palmolja, vilket ofta finns i veganska pepparkakor som du köper i butik. När du bakar själv får du mer kontroll över ingredienserna, vilket är en bra bonus för dig som har valt en vegansk livsstil med planetens bästa i åtanke.

Kristyr för vegan pepparkakor

Något som kan vara knepigare att få till en bra kristyr, om man vill dekorera sina vegan pepparkakor. Ett sätt är att helt enkelt blanda cironsaft med florsocker. Dock kan det vara aningen svårt att få till en bra konsistens som inte är för rinnig. Ett annat alternativ är att använda aquafaba, som är spad från kikärtor eller bönor. Aquafaban har nämligen en bindande egenskap.

När du har din deg och kristyr klar är det bara att låta fantasin flöda. Du kan exempelvis skippa de vanliga pepparkaksformarna och skära ut dina egna figurer. Det går även bra att färga kristyren i olika färger med hjälp av vegansk hushållsfärg.

Att tänka på när du bakar vegan pepparkakor:

• Smör kan bytas ut mot t.ex. mjölkfritt margarin, kokosolja eller ghee
• Glöm inte att förvara degen i kylskåpet under natten så att den blir mer lättjobbad
• Du kan också passa på att göra dina pepparkakor socker- eller glutenfria