Tips för en vegansk festmiddag

Tips för en vegansk festmiddag

post thumb
Vegansk Festmiddag
by Johanna/ on 09 Jun 2021

Tips för en vegansk festmiddag

Vem säger att du måste bjuda på kött så fort det handlar om ett lite festligare tillfälle? Idag finns ett stort utbud av veganska livsmedel och du kan enkelt bjuda på en härlig vegansk festmiddag. Kanske kan du inspirera även de som inte är veganer att äta mer växtbaserat? Slå på stort och gör en trerättersmeny med förrätt, huvudrätt och efterrätt.

Börja med förrätten

Förrätten behöver inte vara så komplicerad utan det räcker gott och väl med en festlig macka eller en soppa. Du kan till exempel bjuda på en kall avokadosoppa mixad med lite citronsaft och hönsbuljong. Lägg en festlig macka vid sidan av och dekorera med en vacker och ätbar blomma. Du kan även välja att sätta mackan i centrum och bjuda på en god och ugnsbakad variant. Tofu eller svamp passar bra som huvudingrediens. En klassisk sallad är också en perfekt start när det är dags för en vegansk festmiddag.

Som huvudrätt kan du bjuda på en fräsch pasta eller varför inte ugnsbakade grönsaker? Om du vill få in ett protein kan du till exempel bjuda på linssoppa eller små tacos med bönröra. Glöm inte att avsluta hela måltiden med något sött och gott. En vegansk kladdkaka blir garanterad en succé hos stora och små.

En vegansk festmiddag till dina gäster

Även om du inte själv är vegan kan det hända att en av dina gäster är det. Om du då vill kunna bjuda på en vegansk måltid finns det vissa saker du ska vara uppmärksam på. Börja med att läsa innehållsförteckningen på alla ingredienser för att försäkra att de inte innehåller några animaliska produkter. Var särskilt uppmärksam på ingredienser som ägg, mjölk och gelatin. De flesta veganer avstår även från honung. Fråga gärna din gäst om du är osäker.

En festmåltid kan vara det perfekta tillfället att lära dig mer om en vegansk kost. Det är ingen hemlighet att det gynnar klimatet och framtiden. Precis som du kanske går en Etherumkurs för att lära dig mer om kryptovalutor kan du även lära dig mer om veganism. Läs på om bra substitut och hur du ser till att få i dig alla viktiga näringsämnen.

Tänk på skillnaden mellan vegan och vegetarian

Är du nybörjare på vegansk kost kanske du inte är medveten om skillnaden på vegetarian och vegan. De som är veganer äter normalt ingenting från växtriket. Det finns vissa vegetariska livsmedel från tillverkare som inte är lämpliga till en vegansk festmiddag. Om du till exempel vill servera sojakorv bör du se till att dessa inte är gjorda på ägg.

När du har koll på vilka livsmedel som ska undvikas är det bara att börja planera menyn. Det finns otroligt mycket recept på nätet och i sociala medier där du kan låta dig inspireras.