Tänk vad fort tiden går när man har roligt (eller bara är djävulsk upptagen)! Hösten har verkligen kommit till Stockholm nu, det är gul/orange/röda höstträd överallt! Supermysigt men också väldigt kallt! Det betyder att det är hög tid att byta ut alla sommarfräscha rätter till varmare och mysigare höstmat.
Min sambo och blivande make fyllde år för ett tag sen, det måste såklart firas med god mat! Förutom en spårad kväll på världens bästa italienska restaurang klämde jag också in en mysig födelsedagsmiddag hemma hos oss.
Födelsedagsmiddagen bestod av en krämig och god risotto med smak av sparris och kantarell, så himla god kombination! Den passar dessutom riktigt bra nu när det är lite småruggigt ute och man vill äta något varmt!
RISOTTO MED SPARRIS OCH KANTARELLER
PORTIONER: ca 4 / TIDSÅTGÅNG: 30 MINUTER
INGREDIENSER:
10-15 gröna sparrisar
200 gram kantareller
1 purjolök
3 dl arborioris
2 dl vitt vin
1 citron
6 dl buljong
1 vitlöksklyfta
2 msk b-jäst
2 msk olivolja
Färsk timjan
Salt & peppar
GÖR SÅ HÄR:
Koka upp en kastrull med vatten, dela sparrisen i mindre bitar (ca 2-3 cm långa) och låt koka i vattnet i ca 2 minuter. Häll sedan bort vattnet och låt stå.
Hetta upp olivolja i en större kastrull/traktörpanna och stek purjolök och vitlök under ett par minuter.
Häll i riset i pannan och rör om. Sänk värmen till medium och häll på vinet, saften från en hel citron plus zest och låt puttra tills vinet absorberats.
Häll på någon deciliter i taget av buljongen och fortsätt tills allt har absorberats. Smaka av tills riset har fått en krämig konsistens. Häll i kantarellerna, sparrisen och b-jäst tillsammans med lite timjan, salt och peppar. Låt puttra tills allt blivit varm, sedan är det bara att servera.