Hemmagjord vegansk ost

Vegansk ost

Det är enklare än vad många tror att göra en egen vegansk ost. Visserligen är utbudet av veganost i handeln stort idag, men trots detta kan det vara roligt att göra sin egen ost. Fördelen med en hemmagjord ost som passar dig som är vegan är att du själv kan väja smaker och vad du vill tillsätta. Det är vanligt att färdigköpta veganostar innehåller någon form av stärkelse, något som du slipper om du gör osten själv.

Cashewost – enkelt och gott

Cashewost är ett populärt recept på veganost. En sådan tillagas av 4 dl blötlagda cashewnötter som legat över natten. Nötterna mixas med 2 msk kokosolja, 1 dl näringsjäst, 3 msk vatten och valfria kryddor, t ex örtsalt och gurkmeja. Därefter sjuder du 2 msk Agar Agar i 3 msk vatten i cirka 2 minuter. Agar Agar-massan blandas försiktigt med cashewmixen till en jämn smet. Forma smeten och kyl i minst 1,5 timmar innan servering.