Höstig risotto med sparris och kantareller

by söndag, oktober 16, 2016

(English below)

Tänk vad fort tiden går när man har roligt (eller bara är djävulsk upptagen)!

Hösten har verkligen kommit till Stockholm nu, det är gul/orange/röda höstträd överallt! Supermysigt men också väldigt kallt! Det betyder att det är hög tid att byta ut alla sommarfräscha rätter till varmare och mysigare höstmat.

Min sambo och blivande make fyllde år för ett tag sen, det måste såklart firas med god mat! Förutom en spårad kväll på världens bästa italienska restaurang klämde jag också in en mysig födelsedagsmiddag hemma hos oss.

 

birthday-man stockholm-kitchen

 

Födelsedagsmiddagen bestod av en krämig och god risotto med smak av sparris och kantarell, så himla god kombination! Den passar dessutom riktigt bra nu när det är lite småruggigt ute och man vill äta något varmt!

 

risotto vegetarisk

Risotto med sparris och kantareller

{ PORTIONER: ca 4 / TIDSÅTGÅNG: 30 MINUTER }

INGREDIENSER:
10-15 gröna sparrisar
200 gram kantareller
1 purjolök
3 dl arborioris
2 dl vitt vin
1 citron
6 dl buljong
1 vitlöksklyfta
2 msk b-jäst
2 msk olivolja
Färsk timjan
Salt & peppar

GÖR SÅ HÄR:
Koka upp en kastrull med vatten, dela sparrisen i mindre bitar (ca 2-3 cm långa) och låt koka i vattnet i ca 2 minuter. Häll sedan bort vattnet och låt stå.
Hetta upp olivolja i en större kastrull/traktörpanna och stek purjolök och vitlök under ett par minuter.
Häll i riset i pannan och rör om. Sänk värmen till medium och häll på vinet, saften från en hel citron plus zest och låt puttra tills vinet absorberats.
Häll på någon deciliter i taget av buljongen och fortsätt tills allt har absorberats. Smaka av tills riset har fått en krämig konsistens.
Häll i kantarellerna, sparrisen och b-jäst tillsammans med lite timjan, salt och peppar. Låt puttra tills allt blivit varm, sedan är det bara att servera.

vegan risotto

English: Time really flies when you are having fun (or just being busy as hell)! Autumn has arrived to Stockholm and it’s getting really frisky outside, so it’s time to put some warm socks on and start cooking some really nice and warm meals!

A while ago my future husband had his birthday and I surprised him with a home cooked dinner and wine. On the menu there was my very own asparagus and chanterelle risotto, with a hint of lemon. Creamy and delicious! 

Vegan risotto with asparagus and chanterelle 

{ SERVINGS: 4 / TIME: 30 MINUTES }

INGREDIENTS:
10-15 green asparagus
200 gram chanterelle
1 leek
3 dl arborio rice
2 dl white wine
1 lemon
6 dl vegetable stock
1 clove garlic 
2 msk nutritional yeast
2 msk olive oil
Fresh thyme
Salt & pepper

DIRECTIONS:
Bring a pot of water to boil, slice the asparagus into small pieces (2-3 cm long) and add to the water and boil for about 2 minutes. Pour off the water and set aside.
Heat olive oil in a large saucepan and cook the leeks and garlic for a few minutes.
Pour the rice into the pan and stir. Reduce heat to medium and add the wine, juice from the lemon and zest. Stir and let simmer until the wine is absorbed.
Pour in one deciliter of broth at a time and continue until everything has been absorbed. When the rice has a creamy consistency, add chanterelles, asparagus and b-yeast with a little thyme, salt and pepper. Let simmer until everything is warm, then it is ready to serve.

3 Responses

What do you think?

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *