5 reasons to cook at home

by söndag, juni 19, 2016

English below…

Det sägs ju att en god hälsa startar i köket, något jag håller med om till 100 %. Det är jättetrevligt att gå ut och äta god mat och få allt serverat någon gång i bland, men jag lagar gärna de flesta måltider själv. Det finns många fördelar med att laga sin egen mat och nedan listar jag mina topp-5 anledningar till varför även du borde laga din egen mat.

5 anledningar till varför du ska laga maten hemma

1. Ekonomi

Att äta ute är oftast dyrt. Om man som jag bor i Stockholm (eller annan storstad) är det svårt att hitta en lunch som inte ligger runt 100 kr, äter man ute varje dag blir det mer än 2000 kr i månaden på endast lunch. Tänk er då kostnaderna om man lägger på middag och helgmat på det. Det är lätt att det drar i väg i kostnader.
Jag brukar därför laga matlådor som räcker för en hel vecka, i snitt brukar priset på varje matlåda ligga på ca 20 kr. Jämför det med 100 kr per lunch och du inser att det går att spara ganska mycket pengar på att laga din egen mat.

2. Hälsa

Genom att laga sin egen mat vet man precis vad man stoppar i maten, du väljer själv hur mycket du har i. Genom att laga din egen mat kan du minska på ingredienser som socker, salt, onyttiga fetter med mera. Du kan välja att ha mer grönsaker och färska råvaror istället för halvfabrikat. Eftersom du också väljer portionsstorleken själv kan du lätt minska eller öka måltiderna beroende på vilken effekt du är ute efter.

3. Tid

Många tycker att tiden är det största problemet, man känner att det går snabbare att gå och köpa något färdigt istället för att laga maten själv. Men om man bara har lite framförhållning kommer du märka att man faktiskt sparar tid på att laga maten själv. Mitt tips är att man en gång i veckan handlar de råvaror man behöver för veckan och sedan ställa sig och göra all man på en gång för att sedan förvara i matlådor. Mycket av maten håller upp till någon vecka i kylskåp men man kan så klart frysa in maten också. Då går det sedan väldigt fort när du väl ska äta, det är bara ta fram önskad matlåda och värma på.

4. Smak

En av de bästa sakerna med att laga sin egen mat är att man får välja alla ingredienser själv. Man kan variera i en oändlighet genom att lägga till sånt man tycker om och ta bort sånt man inte gillar. Jag har exempelvis jättesvårt för vanliga tomater så varje gång jag äter ute och glömmer bort att nämna det blir det ju tyvärr att mina halvätna tomater slängs. Hemma väljer man allt själv!

5. Miljö och kvalité

Genom att handla dina egna råvaror kan du vara med och påverka vilket kvalité dina råvaror ska ha. Genom att handla ekologiskt minskar du exempelvis halten bekämpningsmedel i maten du äter och genom att köpa FairTrade kan du se till så att arbetare får en värdig lön och arbetsmiljö. Man kan också välja att köpa säsongsbaserat och ibland lokalproducerat, men se upp, vissa råvaror är faktiskt mer miljösmart att köpa utanför Sverige. Exempelvis tomater är det bättre att köpa från Spanien jämfört med Sverige eftersom tomater inte är anpassade till det svenska klimatet.

cook at home

They say that good health starts in the kitchen, something I agree with to 100%. It’s very nice to go out sometimes  and eat good food and get everything served, but I am happy to make most of my meals by myself. There is a lot of reasons to cook your own food, and below I list my top 5 reasons why you should cook your own meals at home.

5 reasons why you should cook your own meals 

1. To save money

Going out to eat is usually expensive. If you live in Stockholm like me it is difficult to find lunch below € 10, and if you eat out every day it becomes quite expensive. Then imagine the cost per month when adding dinner and weekend food to it. I usually make lunch boxes to last for a whole week and the average price per lunch is around € 2. Compare that with the €10 per lunch and you quickly realize that you can save quite a lot of money on cooking your own food.

2. For better health

By cooking your own food you know exactly what you put in it and you also choose how much you add of each ingredient. By cooking your own food you can reduce ingredients like sugar, salt, unhealthy fats and more. You can also choose to have more vegetables and use fresh ingredients instead of processed foods. Since you also choose the portion size yourself, you can easily reduce or increase the meals depending on the effect you’re after.

3. To save time

Most people feel like time is their biggest issue, it is quicker to go and buy some take out instead of cooking the meal yourself. But if you only do some planning, you will notice that you can actually save time by cooking the meals yourself. My suggestion is that you buy groceries once a week to cover the needs for coming week and then cook all meals at the same time and just store the ready meals in lunch boxes. Much of the food can last up to one week in the fridge but you can of course also freeze. Once you need to eat, it will be ready in no time. Just grab one lunch box and heat.

4. Taste

One of the best things with cooking your own meals is that you get to choose all the ingredients yourself. You can vary it as you like and add more of the things you like and remove things you do not like. I, for example, do not like tomatoes so every time I eat out and forget to mention ”no tomatoes” my half-eaten tomatoes  will get thrown away. At home you choose everything yourself!

5. Environment and quality

When buying your own ingredients you can choose what quality the raw materials should have. When buying organic, you can reduce the content of pesticides in the food you eat and when buying Fair Trade you ensure that workers get a decent pay and decent working conditions. You can also choose to buy seasonally based food and sometimes also locally produced, but beware, some food is actually more environmentally friendly when purchased outside your country. For example, tomatoes is better to buy from Spain than from Sweden because tomatoes are not suited for the Swedish climate.

Good luck with cooking at home 🙂

No tags 4 Comments 2
4 Responses
  • Charlotte Uleskog
    juni 20, 2016

    Bra det där att göra mycket mat när man väl lagar så det ska räcka länge… försöker med det, men det mesta blir uppätet rätt fort haha 🙂

    • Catrin
      juni 22, 2016

      Ja, det är toppen! Haha men det är inte alltid lätt att hålla sig, speciellt inte när man gör något riktigt gott! 🙂

  • Alice
    juni 20, 2016

    Cooking at home saves my boyfriend and I so much money it’s amazing. Love these tips!

    xo, alice / T Y P E N U

    • Catrin
      juni 22, 2016

      Thanks! I know, its great! <3

What do you think?

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *