Syrlig rabarbersorbet // Rhubarb sorbet

by onsdag, juni 8, 2016

For english, please see below

Ett tydligt tecken på att sommaren är på väg är alla rabarber som växer för fullt i svenska trädgårdar just nu, förra sommaren gjorde jag en supergod kräm (ska se om jag kan hitta receptet någonstans…) och i år bestämde jag mig för att göra glass i stora lass! 

rabarber glass sorbet

Syrlig rabarbersorbet

{ PORTIONER: 4-6 / TIDSÅTGÅNG: 30 MINUTER + 2-4 timmar för frysning }

INGREDIENSER:
10 stjälkar rabarber
3 dl vatten
1 citron, saften
1 kruka mynta
1 dl agavesirap, eller annan sötning
2 msk gin

GÖR SÅ HÄR:
Tvätta och dela rabarbern i mindre bitar.
Blanda vatten, rabarber, citronsaft, agavesirap och mynta (lägg i hela stjälken med bladen på) i en kastrull. Koka upp och låt sedan puttra i cirka 1o minuter.
Ta sedan bort myntan och häll i gin.
Använd en stavmixer eller matberedare och blanda tills du har en krämig och slät konsistens.
Låt svalna, använd sedan glassmaskinen enligt instruktion.

Har du ingen glassmaskin kan man göra som jag gjorde, ställ in i frysen och rör om ungefär 1 gång i halvtimmen i 2-3 timmar.. Sen är det klart! Har glassen stått i frysen länge kan den tas fram 5-15 minuter innan för att tina lite.

rabarber-sorbet-glass

ENG: A clear indication that summer is on the way to Sweden is all the rhubarb growing in Swedish gardens right now, so  I decided to make rhubarb sorbet with a hint of mint.

Tangy rhubarb sorbet

{ SERVES: 4-6 / TIME: 30 MINUTES + 2-4 hours for freezing }

INGREDIENTS:
10 stalks rhubarb
3 dl water
1 lemon, juice
1 pot of mint, about 10 stalks
1 dl agave syrup, or other sweetening
2 tablespoons gin

INSTRUCTIONS:
Wash and chop the rhubarb into smaller pieces.
Mix water, rhubarb, lemon juice, agave syrup and mint (the whole stalk with the leaves on) in a saucepan. Bring to a boil and then let simmer for about 1o minutes.
Remove the mint and add the gin.
Use a blender or food processor and blend until you have a creamy and smooth texture.
Let cool, then use the ice cream maker according to instructions.

If you don’t have an ice cream maker you can do as I did, set in the freezer and stir once every half hour for 2-3 hours ..  

If the ice cream has been in the freezer for a long time it may take up to 5-15 minutes before it defrosts and will be ready to serve.

Enjoy!

 

14 Responses
  • Jeanette
    juni 8, 2016

    Rabarber är ju sååå gott. Gjorde i helgen en rabarber och körsbärspaj som blev supergod. Ska även göra en rabarberkaka då jag har kvar rabarber som måste tas hand om 🙂 Det är så bra med rabarber, för det sköter sig själv i trädgården.

    • Catrin
      juli 9, 2016

      Ja verkligen, rabarber är riktigt tacksamt att ha i trädgården! 🙂

  • Ekoista
    juni 15, 2016

    Det här såg galet gott ut! Och jättefin blogg har du med 🙂

    • Catrin
      juli 9, 2016

      Tack, vad gullig du är! Och detsamma! <3

  • Priscilla
    juni 16, 2016

    Interesting recipe! I’ve never had rhubarb let alone in sorbet form. Can you taste the gin at all?

    • Catrin
      juli 9, 2016

      No, you can not taste the gin which is good because I don’t like it haha. Its more for the texture when freezing it 🙂

  • Justin
    juni 16, 2016

    Sounds yummy! Thanks for sharing!! (I’m also very thankful for Google translator. 🙂 ).

    • Catrin
      juli 9, 2016

      Well I have my post in both Swedish and English so you shouldn’t need the translator 🙂

  • Dylan
    juni 17, 2016

    Such a pretty color! I also have a vegan blog and love your recipes 🙂 I have to try this one ASAP!

    • Catrin
      juni 17, 2016

      Thank you Dylan! I will check your blog out right away, love me some vegan blogs! 🙂 🙂

  • Christine - Jar Of Lemons
    juni 17, 2016

    This sounds DELISH! Love rhubarb. I can only imagine that it’s even better in sorbet form!

    • Catrin
      juni 17, 2016

      It’s so good! You have to try it! 🙂

  • Jeanette
    juni 18, 2016

    Ser väldigt lockande ut 🙂

    I min nya blogg kan du se hur jag kommer kombinera svenska och engelska. Kan heller inte hitta nåt bättre sätt. Tror folk sällan använder Translate knappen. Tycker det blir ändå knasigt översatt när den används 🙂

    • Catrin
      juni 22, 2016

      Tack, ska kika in på en gång! 🙂
      Nej jag använder själv aldrig translate, det blir liksom aldrig av.. Då hittar man hellre en annan blogg 😛

What do you think?

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *