Kvällsgott

by onsdag, februari 17, 2016

Ikväll  mumsar jag och sambon på lite färska bär! Så himla gott, och mycket nyttigare än många andra godsaker! 🙂

Blåbär är kända för att innehålla många nyttiga ämnen som fibrer, vitaminer och mineraler. Men bärens skal innehåller också polyfenoler – en sorts ämne som ofta förekommer i grönsaker och frukt, inte minst i mörka bär som röda druvor, björnbär, svarta vinbär och blåbär. Fenolerna har inte bara en antioxidativ effekt utan är också antimikrobiella, dvs. har förmågan att döda bakterier. Därför kan de minska risken för inflammation i tarmen. (Vetenskap & Hälsa)

Hallon innehåller rikligt med skyddsämnena polyfenoler, bland annat ellagsyra som sägs motverka cancer. De är också rika på vitamin C och E, folsyra samt magnesium. (Tidningen Hälsa)

Jordgubbar innehåller förutom C-vitamin och mangan även fibrer, jod, kalium, folat, B2- vitamin, B5-vitamin, B6-vitamin, magnesium och koppar. De är också rika på antioxidanter, till exempel antocyaniner som sägs ha en antiinflammatorisk effekt. (Doktorn.com)

berries 1

No Comments Yet.

What do you think?

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.